Language:

America for Bulgaria Foundation


CAP Communication Awards – 2013

CAP Communication Awards – 2013

Innovative communication Winners 2013


ФОНДАЦИЯ „ЗЕМЯТА – ИЗТОЧНИК НА ДОХОДИ“ – ПЛОВДИВ С ОТЛИЧИЕ НА КОНКУРСА „ИНОВАТИВЕН ФЕРМЕР НА ГОДИНАТА“

ФОНДАЦИЯ „ЗЕМЯТА – ИЗТОЧНИК НА ДОХОДИ“ – ПЛОВДИВ С ОТЛИЧИЕ НА КОНКУРСА „ИНОВАТИВЕН ФЕРМЕР НА ГОДИНАТА“
Екскориоза по лозата

Екскориоза по лозата

Това заболяване причинява образуването на лезии по издънките, листата и леторастите, а в последствие се стига и до отпадане на плодовете.
Болестта се изразява през ранните етапи на растеж през пролетта, като засяга пъпките, които са в основата на летораста. Те не успяват да се развият нормално. Листата не успяват да се развият добре, те остават малки и деформирани в различна степен и по тях се появяват характерни некротични петна. Най-силно засегнатите дори се разкъсват. Такива петна с елипсовидна форма се появяват и при едногодишните и многогодишните израстъци и в последствие кората се напуква. Те стават слаби и лесно се чупят от вятъра или плодовете.
Съцветията могат да се заразят още преди цъфтежа и в този случай те изсъхват напълно. При проява на болестта на по-късен етап, или при по-слабо заразени участъци, по зърната които започват да зреят се появяват бавно нарастващи петна. Цвета им в началото е кафяв, а в последствие се изменя, става синкаво-черен и петната хлътват. Зърната изсъхват напълно, което нанася много значителни икономически щети по гроздето.
За да се предпази лозовото насаждение от болестта е задължително посадъчния материал да бъде здрав и да не се допуска да се взима такъв от заразени лози. Засегнатите части да бъдат отстранени и резитбата на лозите да става преди сокодвижението.

Как да се справим с Екскориоза по лозата?

За борба с болестта се предприемат и няколко пръскания, като те са:
Първото пръскане се извършва още при набъбване на пъпките, второто е когато растенията са във фаза втори-трети лист, а останалите пръскания съвпадат с тези за мана.

Препаратите които се използват са следните:
Верита ВГ 0,2% разтвор, Тиовит джет 80 ВГ 1250 гр/ дка., Микал флаш 0,3 %, Моментум Екстра БГ 300 гр/дка, (използва се за винени сортове), Пасо Добле 70 ВГ/ 200 гр./дка.


Support for the Land Source of Income Foundation is provided by the  America for Bulgaria Foundation.  The statements and opinions expressed herein are solely those of the Land Source of Income Foundation and do not necessarily reflect the views of the America for Bulgaria Foundation or its affiliates. America for Bulgaria Foundation

Archives