Език:

America for Bulgaria Foundation




РАННО КАФЯВО ГНИЕНЕ ПРИ ЧЕРЕШИТЕ

РАННО КАФЯВО ГНИЕНЕ ПРИ ЧЕРЕШИТЕ

Едно от най-сериозните заболявания при черешите е ранното кафявото гниене. То засяга първо цветовете, стъблата и в последствие и плодовете на растенията. Представлява гъбичка, която се размножава изключително бързо и достига до епидемиологични размери.
Първите симптоми на заболелите дръвчета се забелязват при цъфтежа. Заразените цветове покафеняват и често отпадат от дървото, а в последствие се появяват малки кафяви петна по плодовете. Тези малки петна бързо обхващат целия плод, като увредените части не окапват, а се мумифицират. Когато влажността е висока се образуват сиви туфи по увредените повърхности. Инфекцията може да протече и при по-големите клони, като е вероятно те да изсъхнат напълно или да се покрият с язви и обилно смолотечение.

Как да се справим с ранното кафявото гниене?

При подрязване на дръвчетата трябва да бъдат отстранени всички засегнати от кафяво гниене части.

    • Химичната борба по време на покоя се извършва по следната схема.:
      – Есенно-зимно пръскане при 70% опадали листа с Тирам 80ВГ 0.3%.
      – Зимно-пролетно третиране с Фугуран 0.4%.

След излизане на растенията от покой се извършват 3 пръскания. Първото във фаза цветен бутон, второто във фаза начало на цъфтеж и третото се извършва след края на цъфтежа. Третират се с един от следните препарати: Делан 0.05%,Тирам 80ВГ 0,3%, Луна експирианс 50 мл/дка, Карамат 300 мл/дка, Индар 5ЕВ 150 мл/дка, Кенжа 80 мл/дка, Пасуърд 50 гр/дка и др.


Подкрепата за Фондация "Земята - източник на доходи" е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Фондация "Земята - източник на доходи" и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори. America for Bulgaria Foundation

Архив Новини