Език:

America for Bulgaria Foundation




АГРО-БЮЛЕТИН 24.04.2020 – Перущица и Брестовица

Състояние на насажденията и препоръки от агронома

В землището на село Брестовица се потвърди прогнозата за слабо оплождане на ранно-цъфтящите сортве череши, поради което добивите тази година ще са незадоволителни. При късно-цъфтящите сортове условията за опрашване и оплождане бяха по благоприятни, но и при тях на отделни места се наблюдава недобро оплождане. Състоянието на черешовите насаждения в землището на град Перущица е идентично с това което се наблюдава в Брестовица.
Падналите обилни валежи и покачващите се температури създават благоприятни условия за развитие на ранното кафяво гниене и други гъбни болести, като съчмянка и бяла ръжда поради което борбата с тях трябва да продължи с един от слените препарати Делан 700ВДГ 0,05%,, Фоликур 0,075%, Карамат 300 мл./дка., Сигнум 75 гр./дка. Наблюдават се и нападения на листни въшки. Борбата с тях се води с един от следните препарати: Калипсо 480 СК 0,02% , Абанто 75 мл дка., Децис 100 ЕК 17,5 мл/ дка. и др.
При прасковените насаждения се наблюдава силно развитие на болестта Къдравост. Необходимо е незабавно третиране на насажденията със СКОР 250 ЕК 0,03%.
Лозовите насаждения в двете землища се намират във фаза пеперуда, по-рано развилите се са във фаза трети четвърти лист. Това е подходяща фаза за извършване на второто третиране срещу Екскориозата с един от следните препарати:
Верита ВГ 0,2%, Тиовит джет 80 ВГ 1250 гр/дка., Микал флаш 0,3 %, Фолоу 80 ВГ 187,5 гр/дка. и др.


Подкрепата за Фондация "Земята - източник на доходи" е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Фондация "Земята - източник на доходи" и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори. America for Bulgaria Foundation

Архив Новини