Език:

America for Bulgaria Foundation




Дейности на фондацията и предоставени консултации на участници по програмата за периода (юни – август 2006)

През изтеклия период юли – август 2006 г. бяха предоставени от експерти на Фондация „Земята – източник на доходи“ 164 индивидуални консултации обхващащи 38 ромски семейства (от тях 5 извън програмата) от 8 селища. Темата на консултациите бе свързана основно с растителна защита на отглежданите зеленчукови култури и трайни насаждения. Анализът от извършените консултации показа, че при 28 семейства отглежданите култури са в отлично, много добро и добро състояние, а при 5 семейства бяха установени сериозни проблеми поради неспазване на дадените препоръки. Останалите 5 семейства се занимават основно в сферата на строителството или работят в чужбина, а земеделието им осигурява допълнителен поминък.

Съотношение на мъжете и жените участващи в програмата и получили агротехническа консултация:

Участници в програмата Извън програмата
мъже жени мъже жени
27 5 2 1

За периода беше оказана помощ при попълване на документи за оземляване и обучение на младежи за получаване на общинска и държавна земя. Тази помощ обхвана 200 ромски семейства.

Във връзка с постъпилите предложения за участие във финансовите схеми бяха предоставени икономически и юридически консултации на 16 ромски семейства от 6 селища в Пловдивски регион. Проведените консултации съдействаха за стартиране на процедурите за покупка на 3 парцела с трайни насаждения в с. Брестовица, 1 парцел земеделска земя в с. Чалъкови и покупката на трактор за семейство от гр. Перущица.

През изтеклия период постъпиха 7 предложения от ромски семейства в 4 селища от Пловдивска област (Чалъкови, Столетово, Брестовица, Ново село) за покупка на 59 дка земеделски земи и 7 дка лозов масив. От тях до края на месец август бяха закупени лозови масиви с площ от 6,85 дка за 3 семейства от с. Брестовица. Така броят на участниците във финансовите схеми достигна 51 участника, а общия размер на закупената земеделска земя е 305 дка.
През изтеклия период един от участниците в програмата от с. Чалъкови, който до момента е получил подкрепа за покупката на 3 парцела земя, закупи самостоятелно селскостопанска сграда с прилежаща към нея земеделска земя в селскостопанския двор на селото. Друго от семействата – в с. Чоба, успешно изплати цялата сума за закупения чрез програмата парцел и стана собственик на земята. Така броят на собствениците на земеделска земя стана достигна 5.
Тези факти са свидетелство за устойчивия ефект от програмата, която създава възможности за ромските семейства самостоятелно да развиват успешен селскостопански бизнес.

Архив Новини